graffiNOVINY

PrintChef Kácov 2024

11.03.2024

Měli jsme opět tu čest uvítat společně se společnostmi Canon a Komfi zákazníky na šestém ročníku prestižního Open House PrintChef. Tato událost, která se již stala tradicí, představila vrcholnou platformu pro sdílení inovací a excelentních tiskových, zušlechťujících a dokončujících řešení.

Jednou z hlavních atrakcí tohoto ročníku bylo představení špičkových strojů od společnosti Horizon. Mezi nimi vynikla automaticky nastavitelná lepící linka ve složení čtyřkapsová lepička Horizon BQ-500 propojená s jednonožovým trojřezem Horizon HT-300. Tento systém nám umožňuje provádět lepení a ořez knih s obálkou s klopou a ořez růžků knihy. Samozřejmostí je produkční variabilita za pomocí kamer se čtením QR kódů a modulárnost této linky, ze které můžeme vytvořit inline systém produkce knih pro krátké a střední zakázky pro vazbu V2. Při připojení složkových snášeček Horizon MG-600 se čtyřkapsovou lepičkou Horizon BQ-500 a plně automatickým trojřezem Horizon HT- 300 můžeme docílit tzv. systému Minicabs. Tato konfigurace je velmi všestranná a nabízí hybridní schopnosti pro výrobu knih, a to jak prostřednictvím ofsetového nebo digitálního tisku.

Kromě využití systému se složkovými snášečkami mohou uživatelé také integrovavat do tohoto to systému výrobu z papírové role do knižního bloku nebo z archu do knižního bloku. Další možnosti přináší nakladač volných knižních bloků/složek do čtyřkapsové lepičky: Horizon LBF-500, koncový nakladač archů pro výrobu V2 knih: Horizon ESF-1000 a gázová stanice pro produkci vázané vazby: Horizon GF-500. Tím se dostáváme i k přípravě vazby V8. Více o všech těchto možnostech modulárního systému Minicabs se dozvíte na výstavě Drupa 2024. S velkou pravděpodobností bude tento variabilní systém představen v inline propojení s digitálními tiskovými stroji. Díky těmto technologiím se dosáhne nejen zvýšení efektivity výrobního procesu, ale také zvýšení kvality výsledného produktu.

Čtyřkapsová lepička Horizon BQ-500 představuje novou generaci lepiček s mnoha funkcemi. Je to nejproduktivnější čtyřkapsová lepička pro výrobu knih na trhu, která se vyznačuje nejen vysokou produktivitou, ale také širokou flexibilitou konfigurace a podporou jak tavných lepidel EVA, tak i PUR. Jeho vysoká kvalita je zajištěna jedinečnou funkcí šablony, která umožňuje vytvářet vysoce kvalitní knihy i s nekvalifikovanou obsluhou.

Jednonožový trojřez Horizon HT-300 nabízí vysokou produktivitu a uživatelsky přívětivé ovládání. Díky plně automatickému nastavení funkcí a rychlosti produkce až 300 cyklů za hodinu představuje Horizon HT-300 ideálního partnera pro výrobu knih. Jeho přesné a čisté řezy spolu s možností propojení s lepičkou Horizon BQ-500 zajišťují efektivní a kvalitní výrobní proces.

Dalším strojem, který jsme vystavovali, byl Horizon CRF-362, určený pro dokončení digitálního tisku. Tento stroj umožňuje bigovat a falcovat archy šetrným způsobem tak, aby nedocházelo k praskání digitálně tištěných médií.

Horizon SmartSlitter pak představuje “all-in-one” řešení, které umožňuje řezání archů, bigování a perforaci v jednom průchodu a díky čtečce čárových a QR kódů variabilní produkci. Tato inovativní technologie poskytuje kvalitní dokončovací proces pro digitálně potištěné archy, což je zásadní pro různé aplikace jako vizitky, pozvánky, obálky, trhací kupóny, pohlednice, atd.

V neposlední řadě jsme ze značky Horizon představili propojení našeho nakladače pro digitální tisk Horizon HOF-400 s dvěma stroji pro vazbu V1. Horizon HOF-400 disponuje dvěma sekcemi nakládání – pro obálky a bloky. V případě tisku obálky ze stejného materiálu jako blok je možné využít pouze nakladač bloků. U prvního stroje pro šitou vazbu je Horizon HOF-400 vybaven opčním zařízením na pro čelní ořez. Toto zařízení každý arch individuálně čelně ořeže a naryluje, následně se archy nastohují do libovolné brožury. Poté je brožura transportována do stroje

Horizon SPF-200 s plochým šitím, kde dochází k ohybu a čelnímu ořezu. V případě volby varianty Horizon SPF-200 se snášecími věžemi namísto Horizon HOF-400 lze rovněž dovybavit bočním ořezem, přičemž tento ořez probíhá již u šité brožury, nikoli u každého archu zvlášť.

Druhou variantou byla snášecí zařízení Horizon HOF-400 se sedlovým šicím strojem Horizon Stitchliner 5500, což představuje rychlejší variantu produkce s plnohodnotným třínožovým trojřezem.

Představili jsme i novinku v našem portfoliu značku ETERNA, díky které jsme rozšířili naši schopnost poskytovat ještě širší sortiment jako lepičky, skládačky a výseky krabiček, což nám umožní lépe sloužit potřebám našich zákazníků.

Naší další významnou expozicí na Open House PrintChef byly ploché výsekové stroje od společnosti Valiani. Představili jsme modely Valiani Omnia 80 s automatickým nakladačem a Valiani Optima 160 s manuálním nakládáním. Oba tyto stroje disponují dvěma hlavami pro uchycení pneumatických nástrojů a jsou schopny řezat, rylovat, perforovat či vysekávat papír, kartony, vinyl, voštinové desky a další materiály. Valiani představuje špičkovou technologii pro precizní výseky a jsou ideální volbou pro výrobu obalů, vizuální prezentace a další aplikace, které vyžadují precizní řezání a zpracování. Jsme hrdí, že jsme mohli předvést tyto špičkové stroje a ukázat tak naši neustálou snahu poskytovat nejlepší technologická řešení nejen pro polygrafický průmysl.

Nechyběl ani stánek společnosti Komori, kde se naši zákazníci mohli dozvědět novinky od společnosti Komori, která vyrábí především ofsetové archové a rotační tiskové stroje, ale taktéž nanografické stroje velikosti B1 a digitální stroje velikosti B2.

Open House PrintChef není pouze prostředkem k představení nejnovějších technologií a strojů, ale také platformou pro sdílení know-how a vytváření partnerství v polygrafickém průmyslu. Děkujeme všem zúčastněným, že chtěli být součástí této inspirativní události a těšíme se na budoucí spolupráci s našimi partnery Canon a Komfi a inovace v dalším ročníku PrintChef.