graffiNOVINY

Tištěný vzorek bankovky k 100. výročí Komori : Vítěz ocenění Best New Housenote Award

20.05.2024

Společnost Komori Corporation (Sumida-ku, Tokyo; prezident a CEO: Satoshi Mochida) s potěšením oznamuje, že tištěný vzorek bankovky (tzv. Housenote) k 100. výročí společnosti Komori získal ocenění Best New Housenote Award (na konferenci High Security Printing EMEA).

Od 4. do 6. března 2024 se v Sofii v Bulharsku, konala konference High Security Printing EMEA, která shromáždila centrální banky, tiskárny bezpečnostních dokumentů a dodavatele z celého světa. Tištěný vzorek bankovky vydaný společností Komori k 100. výročí v roce 2023 získal ocenění Best New Housenote Award pro fiskální rok 2024.

Tištěné vzorky bankovky jsou speciálně tištěné vzorky vytvořené pomocí stejné technologie tisku jako skutečné bankovky. Používají stejný papír a inkoust jako skutečné bankovky a jsou vytvořeny dodavateli tiskových strojů k propagaci prodeje.

Bankovka k 100. výročí ztělesňuje koncept ‘Power to the Print’ a zahrnuje design, který předvádí technologii bezpečnostního tisku, kterou společnost Komori vyvinula během let. Na přední straně je zobrazen Fénix, legendární nesmrtelný pták, který má být znovuzrozen z popela a žít navěky, spolu s horou Fudži a portrétem Yoshiha Komoriho, předsedy společnosti. Na zadní straně je zobrazen závod společnosti v Tsukubě se dvěma fénixy, sakurami a pěti origami fénixy, jejichž vzory se liší na každém listu.

Tisk byl proveden v KGC-S (Komori Global Center-Security), otevřeném v roce 2023, pomocí ofsetového tiskového stroje Currency LC, tiskového stroje Currency IC pro intaglio tisk a digitálního tiskového systému Impremia IS29s. Ofsetový tisk používá 17 barev, včetně pěti ultrafialových (UV) fluorescenčních inkoustů. Intaglio tisk využívá pět barev a slepotisk, který tiskne intaglio s vysokým tiskovým tlakem bez použití inkoustu. Digitální tiskový systém je použit pro variabilní číslování bankovek a propojení origami fénixů s čísly.

Tato bankovka byla vyrobena ve spolupráci s různými společnostmi, které jsou partnery společnosti Komori v oblasti papíru, barev, designu a bezpečnostních systémů, čímž bylo dosaženo vysoké úrovně technologie prevence padělání. Díky této spolupráci, kombinující nejnovější technologie, jako je digitální tisk a autentifikační funkce pomocí aplikací pro chytré telefony, s osvědčenou technologií proti padělání, byl demonstrován potenciál budoucí technologie proti padělání.

Ocenění přitáhlo pozornost díky zobrazování budoucnosti bankovek kombinací digitální tiskové technologie, která dosud nebyla u bankovek použita, s existující technologií tisku bankovek. Zejména každá bankovka byla oceněna za svůj jedinečný design díky unikátnímu číslování vytvořenému digitální tiskovou technologií a vzoru, který se mění v závislosti na čísle.