graffiNOVINY

Tiskem pro podnikání s tiskovým strojem Lithrone G40 Advance

07.01.2024

Společnost Print Extra v Polsku nainstalovala šestibarvový tiskový stroj Komori Lithrone G40 Advance s lakem a UV-L sušením, aby vyhověla rostoucí poptávce po výrobě obalů. Společnost byla založena v roce 1993 ve městě Lodž – třetím největším městě v Polsku, známém svými významnými vysokoškolskými institucemi a nyní i svou rozvíjející se pověstí jako středisko nových technologií v různých průmyslových odvětvích.

Maciej and Robert Pospiech

Print Extra, společně vlastněná Maciejem a Robertem Pospiechovými, nainstalovala svůj první tiskový stroj Komori, čtyřbarvový B2 Lithrone S29 v roce 2015 především pro komerční tisk. Byla to technologie rychlého sušení nízkou energetickou spotřebou Lithrone H-UV , které pomohlo Print Extra začlenit výrobu obalů do svého portfolia.

Až tak, že v roce 2018 společnost nainstalovala další B2 Komori, tentokrát to byl první Lithrone GL29 v Polsku – s pěti tiskovými jednotkami, lakovačkou a s přidanou flexibilitou hybridní technologie H-UVC.

Maciej Pospiech říká: „S GL29 jsme výrazně pronikli na trh s obaly, což nám dalo sebedůvěru pro zařazení více zařízení zaměřených na obal do našich finišovacích linek, včetně vysekávání a skládacích strojů.“

Robert Pospiech dodává: „UV technologie pětibarvového GL29 nám umožnila přidat speciální barvy a různé laky, což nám zajistilo pevné postavení na trhu s obaly. Navzdory Covidu, který negativně ovlivnil poptávku po komerčním tisku, vzrostl zájem o výrobu obalů a s rozšiřováním naší zákaznické základny v oblasti obalů v Polsku a za hranicemi jsme věděli, že sektor obalů je klíčem k budoucímu rozvoji společnosti.“

Maciej Pospiech: „To mělo dalekosáhlé následky. Pro využití plánovaných budoucích investic, rozšíření a konsolidaci naší centrály bylo nutné, s rozšířeným strojovým parkem, který by zvládnul další tiskový stroj, předtiskové zařízení a dokončovací vybavení specifické pro obaly. Naše nedávno dokončená rekonstrukce ztrojnásobila velikost naší výrobní plochy a také vytvořila více skladovacího prostoru pro suroviny, abychom vždy mohli rychle reagovat a poskytnout případně skladování části objednávek objemných tisků na obalech a ulevit tak tlak na sklady našich zákazníků.“

Specifikace pro výrobu obalů

Nový šestibarvový tiskový stroj Lithrone G40 Advance ve společnosti Print Extra má specifikaci pro tisk obalů od Komori s FAPC simultánní výměnou desek, inline systémem hodnocení kvality tisku Komori PQA-S a řízením density PDC-SX Spectral Print Density Control. Stroj běží rychlostí až 16 500 archů za hodinu – mezi hlavní výhody, které ovlivnily rozhodnutí Print Extra přidat B1 tiskový stroj ke svému tiskařskému arzenálu.

Robert Pospiech vysvětluje: „Když se vysoké objemy tisku obalů začaly objevovat častěji v našem plánu výroby, neměli jsme žádné pochybnosti, že je nezbytná další tisková kapacita. Naše první myšlenky byly přidat další B2 tiskový stroj, ale když jsme se podívali na novou sérii tiskových strojů B1 Lithrone Advance a zejména když týmy Komori a Reprograf-Grafikus nám představily verzi pro obaly, byly to technologie produktivity a řízení, které nás přesvědčily.

„Měla vše, co jsme považovali za tiskový stroj pro výrobu obalů. Dodatečné sokly pro zvýšení výšky nakladače a vykladače, inline optickou inspekční kameru, řízení spektrální hustoty, automatizovanou výměnu desek, možnosti lakování – a kriticky každý zdokonalený aspekt řízení tisku.

Viděli jsme, že to nejenom masivně zvýší naši produkci, ale také zlepší naši konkurenceschopnost. To platí – nyní se i běžné náklady v řádu statisíců hladce začleňují do našich plánů. Flexibilita produkovat na širokém spektru obalových substrátů a přidávat celou řadu hybridních a UV lakových povrchových úprav také dává našemu designovému týmu příležitost navrhovat nové kreativní nápady s přidanou hodnotou pro obaly našich klientů. Ještě více od té doby, co jsme spolu s B1 výsekovým, lepícím a skládacím strojem přidali nová vysokorychlostní dokončovací zařízení, jako je sedlové šití, ražení fólií, další možnosti vazby a laminování.

Print Extra udržuje tempo růstu 30% před a po instalaci Lithrone Advance a jak uvádí Maciej Pospiech: „Téměř každý týden nám noví zákazníci poskytují příležitost vysvětlit jim, jak naše investice, jako je Lithrone Advance, podle naší filozofie – Tiskem pro podnikání – jsou ve skutečnosti ve prospěch jejich podniků!“

Zdroj: Swiat Poligrafii Professional